| 11 Respons Terbuka ]


Sometimes we couldn't detect what our eyes detected
Kaki saya. Terangkat ke dinding.




Kaki diangkat ke atas, melebihi paras kepala, disangkutkan ke dinding. Kata orang dulu-dulu, kalau dibuat sedemikian, mati emak si pembuat. Heh, karut, bukan? Saya pun tak pasti, dari mana ideanya untuk berkata begitu. Tapi, itu bukan persoalan saya sekarang. Persetankan kisah orang-orang tua ketika ini. Itu hanyalah untuk menjaga adab dan tatasusila dan kesopanan kita sebagai orang Timur. Saya tidak berminat untuk membincangkan segala macam kepercayaan karut yang umur ibu terletak pada tapak kaki anak. Kaki di angkat tinggi bagai nyawa sang Ibu diangkat ke langit. Tiada logika. Kambing pun pasti pening dan tergelak kepeningan. Syurga anak di bawah telapak kaki Ibu, adalah, bukan?

Yang penting, kadang-kadang, kita tidak sedar yang kita telah nampak sebenarnya dek kerana cuba mencari apa yang dilihat oleh orang lain. Atau, dalam bahasa penjajahnya, untuk maksud yang lebih tepat , "Sometimes, we couldn't detect what our eyes detected" [Kadang-kadang, kita tidak dapat mengesan apa yang mata kita kesan]



Jom berteka-teki.


p/s:ini bukan pos kurang ajar terhadap orang zaman dulu. =)


11 Respons Terbuka

anas_AF said... @ January 2, 2009 at 4:37 AM

yes, kepercayaan ini boleh merosakkan agama. saya juga tidak mau against mne2 org.

H2 said... @ January 2, 2009 at 5:02 AM

>>anas

err. tolong tuka saya jadi aku, boleh? haha.
yup2. rosak aqidah. dan, ko x jwb pon teka-teki pos ni.

*heh, terlupa aku nk ltak kempen jom berteka-teki kt stu.tp, spttny ko tau pos ni ada teka-teki, kan?

sangmentari said... @ January 2, 2009 at 2:49 PM

Aku pun tak berminat nak cakap tentang adat. Salah ungkap dikata khurafat. Atau dianggap sebagai kurang ajar. Apapun, aku kira sebaiknya dengar sahaja...nak percaya tu, fikir-fikirlah sepuluh kali.

slm ziarah dari cairo...

hudasaffry said... @ January 2, 2009 at 5:47 PM

ouh, ade teka teki ea
asal ak bce beribu kali tp x jumpe jumpe gak teka taki nye..haha

atau mungkin ak yg lmbat paham ap yg cube ko smpaikan..(>.<)

H2 said... @ January 2, 2009 at 7:14 PM

>>sangmentari

yer,yer...
budaya itu budaya...
kdg2, ada sbbnya kan orang dlu2 buat mcm 2..
org dlu2 pn mcm kita jgk, x semestiny derg bodoh...
derg wat tu, mgikut keadaan semasa derg...

apa yg dilrg, xyah la buat, kan?
tp, ancaman tu, x yah la nk dgar, kan?

salam dr irbid, jordan =)

H2 said... @ January 2, 2009 at 7:16 PM

>>huda

haha.ko mmg.yg no 2 tu betul.haha.
teka-tekinya, apa kaitan tjuk aku, gmbar itu, dan perkataan yg dibold, jua cerita yg dibawa..

mmg la ko xjmp teka-tekinya, x jmp itu sndiri adlh teka-teki...wahaha..

jom berda vincci code...

aQila Aini said... @ January 3, 2009 at 7:08 AM

hurm. aku teka teki ni lemah.
lama je aku fikir. erk, takde la fikir sangat pon. cuma, memang aku tak suka teka teki. sebab selalunya jawapan dia menyakitkan hati. haha!

jawapan : cctv.

betul?

adeyh~

H2 said... @ January 3, 2009 at 7:22 PM

>>aQila

erk, cctv? fiuh~ =.=!
adakah secipan itu gambar aku smpai bermaksud cctv?
errr...
ko ada terfikir x yg ko sebenarnya nampak dinding selain dari kaki aku, walaupun aku telah bagitau byk kali?

mksd aku, ko mmg betul2 sedar yg ko tgok dinding? semacam ko sedar ko tgok kaki aku?

jawab ini, dan aku akan jwb sterusnya...

hudasaffry said... @ January 4, 2009 at 2:32 AM

ouh, qila
ak tibe tibe nak jadik cam ko
membenci teka teki, haha

hariz, susah susah
baek ko bg jawapan segera, hak3

H2 said... @ January 4, 2009 at 11:29 PM

>>huda

oih, lepak sudeyh...
nanti ah, aku terangkan, dlm masa terdekat...hahah

tp, aku nk tny korg satu bnda ja, adakah korg sedar yg korg nmpk dinding aku sama dgn korg nmpk kaki aku? adakah korg sedar korg nmpk dinding aku dgn jelas wlupon aku da bgtahu byk kali da???

dan, adakah korg da cukup pening da pkir apa yg ada dlm gmbar tuh?

H2 said... @ January 4, 2009 at 11:31 PM

oih, huda, aku bru sedar yg aku da tny soklan itu kt atas...

tp, ko x jwb ag, so, cmaner aku nk jwb bebetul?

Post a Comment