| 12 Respons Terbuka ]

SDC13266 : Old is Gold.

SDC13266 : Old is Gold, Damascus

Captured from a fast moving bus.So, it's not perfect anyway to be shared. But, I love the colour

And I don't expect the colour to be so classic until I checked my harddisk just now.

SOOC (meaning: Straight Out Of the Camera)

Location: Damascus, Syria. The mountain at the back is Jabal Qasiyun or Mt. Qasiyoun, the setting of the first crime in humanity history, the killing of Qabil (Cain) by Habil (Abel).

There is also a cave in the mountain that is one of the caves to be believed where Seven Sleepers Cave (Ashabul Kahfi) story took place, despite of in one in Amman, Jordan and the other in Turkey.

Yes, there's a lot of classic car in Damascus and not to forget, old bicycle. And the building is something related to millitary (I don't remember what). And to be mention, the country have a great focus on military and defence system as it is located in the middle of war countries (Israel, Lebanon and Iraq).



Sumber: Flickr aku. Kopi-pasta 100 peratus.



tengok video ini kalau nak tahu lebih lanjut berkenaan fakta di atas


Ok. Cubaan dalam fotojournalisma. Cukup. Ini entri orang dalam peperiksaan akhir semester. Ringkas dan padat. Ewah.

Ini sekadar pengumuman kepada pelajar-pelajar Malaysia di luar negara, terutama di Jordan. Tolong jangan bagitahu sesiapa sahaja, rakan anda, bukan berkewarganegaraan Malaysia, tentang runtuhnya Stadium Gong Badak di Terengganu. Nanti aku tak mengaku aku orang Malaysia dengan Arab. Haa, aku nak mengaku orang China pun boleh. Bukan dia tahu aku cakap bahasa apa.

Malulah nanti kau orang, lagi-lagi yang dah azali lagi duk di tanah orang, tapi, masih tak dapat nak menerima kelainan orang lain. Semua nak komplen. Kalau nak komplen kotor atau depa kuat hisap rokok ka, ok lah juga. Ini kalau komplen Arab suka basuh jalan dan depan kedai dia, suka menyanyi, haa, malulah kau kalau Arab tahu Stadium itu runtuh, kan?

Formula Matematik hari ini,

Keruntuhan Moral pemimpin dan kontraktor = Keruntuhan Sikap pekerja = Keruntuhan Stadium= Keruntuhan Maruah = *Harapnya* Keruntuhan Dalang yang buat kerja.



Tiba-tiba teringat masa kecil-kecil dulu main Lego dan Lacy. Lepas bina, rasa bosan, hancurkan. Herm.

Bai. Stadi.

12 Respons Terbuka

ammar said... @ June 3, 2009 at 5:29 PM

duh. sian akmal sabri. gong bdk da la skola die. hehe. aku suka org jepun psl prinsip dia,

ade skali tu time interview, die interview pakcik jual nasik. dia ckp la, die kne buat sungghu2, bru la org yg mkn nasik die dpt tenage, n dpt kerja dgn baik utk bgunkan ngara.

kira semua org buat peranan masing2. dr bwh sampai atas. kita pun xleh nak blamekan org atas je kan.

mcm puisi jepun pasal runtuhnya kjaan sebab sebatang paku.

zulaikha said... @ June 3, 2009 at 6:54 PM

"So, it's not perfect anyway to be shared"

aku rse perfect je
pe yg x perfectnye lak?

Muhamad said... @ June 3, 2009 at 7:48 PM

nice pic. cam smart gambo keta ngan background balakang tu.gune kamera hang tu ke? edit ke tak?

h a r i z, H said... @ June 3, 2009 at 7:56 PM

ammar,

aku risau gak doe. takut2 akmal tertindih bawah stadium tu. dia skang selamat ke haa?

psl jepun, yep2. aku setuju gila. tapi, pasal stadium tu, aku tak pasti apa kaitan dengan aku.


zulaikha,

kete tu senget. langgar rule of third. kete volks tu tak cantik setting. kete mercedes lama tu kacau gambar. composition warna hijau pokok tu tak cantik. then, banyak noise. serius.



siredi,

ye ke smart? aku rasa tak ah. kalau nampak byk sket bru cantik kot.

ler, kan aku tulis, SOOC? Straight Out of the Camera tu maksudnya, tak edit la. and yes, kamera aku. SAMSUNG L100.

Fadh said... @ June 6, 2009 at 6:45 AM

huh!

h a r i z, H said... @ June 6, 2009 at 3:29 PM

fadh,

ha?

zulaikha said... @ June 6, 2009 at 11:39 PM

ko ckp ade mercedes baru aku prasan ade merc kat situh
hhaha..mmg mata kamera tol lah ko nih :P

h a r i z, H said... @ June 6, 2009 at 11:44 PM

ada sesetengah orang kata kalau laki yg lemah pengetahuan pasal kete ni lemah kelelakian dia. aku tak pasti la betul ke tak. haha

zulaikha said... @ June 7, 2009 at 12:07 AM

ini kes nampak atau tidak shje
tiada kene mngena dgn pengetahuan psl kereta...lol

Fadh said... @ June 7, 2009 at 5:32 AM

Yela,anda ni nk bseloroh pulak..
"Cuba tinggalkan kad ATM anda dan nombor pinnya skali.Terima kasih"
Walau apa pun,dari tulisan en.Hariz ni saya mula gemar baca dan post blog..
Merci..Tapi tu la saya blum ada Kad ATM..

h a r i z, H said... @ June 7, 2009 at 7:50 PM

zul,

LOL

fadh,

1-jgn pggil saya en. hariz. pelik bunyinya. formal sangat.
2-kad ATM boleh buat. takde masalah. tp, nnt da buat, bawak2 la tggalkan ye. haha

Fadh said... @ June 9, 2009 at 7:22 PM

Salam..
Mana ada bunyi, tulisan saja..okay hariz.. Ha, mmg nk formal pun.
Uih,toksah dok harap.. ha,slamat berjaya mnjawab soalan2 priksa tu yee...

Post a Comment