| 0 Respons Terbuka ]

Posting ini diedit dan dibahagikan untuk memudahkan proses pembacaan kerna panjang yang ekstrim boleh mengganggu proses pembacaan berlaku dengan lancar.Harap Maklum.


Kisah 1;


Sekarang, saya baru menyedari betapa pentingnya untuk kita bukan hanya menghalang dan mengutuk orang melakukan sesuatu. Namun, alternatif lain haruslah diberikan untuk membantu mereka dari kesusahan mereka hadapi akibat kedegilan atau ketidak sengajaan yang berlaku.

Ramai-ramai beriang-ria sampai di Laut Mati, tempat berlakunya keajaiban fizik, geologi, geografi dan kimia. Tempat di mana air dan garam menunjukkan otai dan belang mereka kepada manusia yang ingin bereksperimentasi dengan "Bouyant Force"[=rho v g].

Setibanya kami di Pantai Laut Mati, sebagai pembaca yang tekun dan setia, saya terus membaca papan tanda peringatan yang ada. Mari saya highlitkan satu ayat.

Do not let watre enter your mouth and your eyes.

[lebih kuranglah. saya bukanlah hafiz papan tanda.]
[gambar akan diupload]


Saya sebagai peka bahasa [yela sangat] terus mengajak rakan untuk bergelak tawa bersama dan bersesi fotografi dengan "watre" itu.

Masuk dalam laut. Terapung. Buat gaya pelik-pelik. Ambil gambar. Mandi mandi.

Tiba-tiba, arghhh, air masin tapi tidak gila masuk dalam mata saya. Pedih. Keluar dari laut. Lari lari. Polis kata, ops, Dia kata "jangan", tapi tak kata la pula cara mengatasinya. Kelam kabut. Argh. Pedih. Hipertonik.


Fuh, nasib baik saya dikurniakan akal seorang manusia dan terus berkejar ke arah air paip.Kisah 2;

Kalau orang kata, bukan rezeki, bukan rezekilah. Tapi, dengan berkat usaha dan mempelajari dari kesilapan, segala-galanya boleh di atasi. Mungkin hari ini bukan hari kita, esok, siapa tahu?

Lokasi: Masih lagi Laut Mati yang tidak mati dengan kunjungan orang.

"Eh, sebelum cau aku nak kutip souvenir free lah kt sini. Aku nak kutip garam sini lah. [garamnya berketul-ketul macam batu]."

"Haa, suka hati kaulah, rain, [erk], riz"

Terus kutip. Letak dekat dengan baju.

Siap mandi. Tunggu budak-budak ni membeli belah produk kecantikan. Oh, lelaki pun cerewet juga ya mahu mencantikkan diri. Lama sungguh. Mengeluh.

Bas gerak. Lama gerak. Tiba-tiba, teringat. Argh! Garam aku!


Lokasi 2: Laut Merah, Aqaba tempat di mana anda dapat melihat tempat Ariel Sharon melakukan proses penyahtinjaan, tempat Ehud Barak bersin dan tempat Ehud Olmert [semuanya laknat Allah ke atas mereka] tersedak kerana saya mengumpatnya. [Bahasa mudah; anda dapat melihat tempat proksi kejahatan dunia, Israel di seberang laut]. Dan juga dapat melihat Mesir dan sempadannya dengan Israel di seberang laut.


Saya adalah orang baru dalam dunia snorkelling. Baiklah, adalah diingatkan cara pernafasan yang dilakukan dalam snorkelling ini berbeza dengan renangan di kolam renang. [Sebab itu saya mengambil masa dalam 40 minit terkapai2 untuk bernafas dengan mulut sahaja.Erk. =.=!] Setelah otak dapat berfungsi dengan baik menguruskan sistem respiratori saya untuk menggunakan mulut sahaja untuk bernafas, saya dapati dunia bawah air sungguh indah.

Ikan-ikan yang juga suka lepak di batu karang hidup macam pakcik-pakcik lepak di kedai kopi. Landak laut. Rumpai laut dan macam macam lagi hidupan yang saya belum melakukan sesi taaruf dan suaikenal bersama.

"Weh, aku nak amek benda nih. Dia perlukan air masin kan untuk hidup?"

"Haha. Semalam garam ko dah takde. Haah, amek la air masin tuh sekali"

"Ceyh.Ok. Aku letak sini dulu [dekat dengan pakaian]"

Sambung bersnorkel. Usha-usha ikan. Takpa, tak berdosa. Usha gadis, lainlah. Dah lewat. Naik ke pantai. Siap-siap. Tukar baju. Mahu gerak.


Haa, nasib baik ingatkan benda tuh. Tak mahu jadi macam garam laut mati.

"Weh, mana aku punya benda laut tuh?"

"Entah. Tadi ada kat sini"

"Arghhh, dah hancur dah. Dah macam habuk dah tinggal!!"Huh. Baik. Memang bukan rezeki saya.

0 Respons Terbuka

Post a Comment