| 16 Respons Terbuka ]

Stalker
Perhati dari jauh. Kerana gambar, aku sanggup berguling dan luka kaki. Ada pohon berduri laa. Dahla aku pakai seluar tiga suku pergi jogging. =.=!

Red, Hot
Atasi segala masalah dan rumput. Nescaya kau akan menggapainya. Untuk gambar ini, aku ada buat sajak. Klik pada gambar untuk membacanya. Kalau nak baca, baca sampai habis. Jangan separuh-separuh. Kalau tak nak, tak payah. =p

Paradox of life.
Self-proclaim to be the best picture among those taken yesterday. Memang tak malu =p.

Arif Hakimi si model berjaya.
Nama dia Ariff Hakimi. Budak pandai, ketua berkaliber. Hafiz 30 juzu'. Promosi baik punya. Memang tak ada diskaun.

It's Spring
Latar gambar ini berlainan dari kesemua di atas. Lain sikit saja, dalam 50 meter, mungkin.


Ada lagi gambar lain. Kita tangguh dulu untuk sesi seterusnya. Ya?

Ustaz Najib Al-Mongoli ada buat pertandingan lagu 1Wawasan. Aku memang tak ada bakat jadi komposer lagi semangat. Aku pun tak tahu kenapa. Kalau lagu jiwang, boleh kot. Tapi, aku rasa, lagu jiwang genre akulah. Contoh ada di bawah. Ini hanya terhad buat awek-awek Arab Jordan. Aku tak tahulah kalau negara Arab lain pun boleh masuk dengan syair ini. Malaysia, aku rasa memang kena rejek.

Kalau kau nak meng-urat awek Arab Jordan, jangan nyanyikan pada dia lagu Amr Diab, ataupun berdabkah depan dia.



Oh, memang video atas melampau. Budak-budak kecil sudah hedonisma. Bintang kecil sungguh. Namun, ketepikan.

Tapi, nyanyikan lagu aku tulis. Metaforakan mereka dengan Pepsi dan rokok.

Contoh lagu akan aku tulis,


Pepsi dan Rokok
komposer: Hariz
Lagu: Hariz
Artis: Bukan Hariz (Suara aku tak sedap)

Kau bagaikan Pepsi,
yang membantu aku untuk terus hidup di atas dunia,
tanpamu ku lemah,
pasti aku tak bergaya,
Hilanglah seriku sebagai warganegara..., (buat nada lagu Maha karya cinta-Faizal Tahir)

Oooo oooo~ (bunyikan sesuka hati anda)

Kau bagaikan batang rokok,
Hanya dirimu yang bisa,
membuatku tenang
dan terbang
oooo uuu ooo
Tanpa dirimu,
membuatku rasa hilang
dan nak mati dan nak mati


Kau seperti rokok di dalam mulutku,
Yang berasap di udara,
kau seperti sebiji tin Pepsi,
yang kuteguk kau selalu ada...
Ooo ooo oooo
Uuu uuu uuu
(ulang lagi sekali)

(ikut nada lagi Once-Dealova)


Ku rela,
tamat riwayat,
ku rela,
menjadi mayat,
di awal usia,
kerana panjangnya usiaku
tanpa bersamamu,
adalah sia-sia,
dan terseksa...
(nada baca sajak)

Berdua denganmu,
pasti lebih baik,
walau aku sakit..

berdua denganmu, pasti lebih baik,
dari hidup tanpamu,
itu pasti bunuhku,
dari racunmu...
(nada lagu Acha Septriasa-Berdua lebih baik)


Huh. Sudah-sudah. Aku sudah kering modal. Oh, buat rakan-rakan yang berada di Jordan sekalian mahupun rakyat Jordan yang mampu membaca bahasa Melayu, jangan marah. Ini tidak lain tidak bukan hanyalah untuk melempiaskan kesengalan aku. Tiada kutukan secara serius.

Tapikan, bagi siapa yang tahu situasi di Jordan, mahupun memahami maksud aku melalui bait-bait kata aku di atas, agak-agak, perempuan Jordan boleh cair tak?

Boleh jadi Nizar Qbani era baru tak?



p/s:aku sangat sengal akhir-akhir ini. maafkan.

16 Respons Terbuka

joegrimjow said... @ April 30, 2009 at 6:56 PM

hanya mampu sentyum je laa
huhu

Haq Mohaidin said... @ April 30, 2009 at 7:29 PM

ehemm ehemm

H a r i z H said... @ April 30, 2009 at 7:44 PM

joe,

aku tersenyum kembali

haq,

aku fikir benda ni dulu ok. memetaforakan gadis2 sini sebagai Pepsi dan rokok. cuma yg aku terfikir versi sajak terabur. dan, ko bagi idea utk aku punya kerja jadi lagi senang. susun dengan kemas. begitu saja.

nik uqbah said... @ April 30, 2009 at 8:25 PM

arif tu ketua aku masa kat dQ dulu. tapi dia kuar awal. sebab tu ada dengan kau sekarang. haha. tiada diskaun? aiyak. baru ingat nak beli. =P

joegrimjow said... @ May 1, 2009 at 3:09 AM

kekkee
bawu pasan ko ni yang tuuuu
lalala~

Muhamad said... @ May 1, 2009 at 9:09 AM

argh~
x habes2 ngan lirik pepsi tu...haha

Atiqah said... @ May 1, 2009 at 7:16 PM

di mesir juga mereka gilakan pepsi dan rokok.
harap muka sahaja bergaya. huh.

gambar yang ketiga cantik. contrast antara bunga dan persekitaran. lalang kelihatan tidak terurus. hmm.

kenapa langit asymmetry dalam gambar ariff tu? awan ke? or cahaya?

i have this fetish for sky. haha.

oh, posisi watermark kali ni macam comel skit. haha

Atiqah said... @ May 1, 2009 at 7:18 PM

dah baca sajak. corny nye.
awal2 cam dah best
pastu ada ulangan universe.
pastu bait terakhir macam tak sama dah mood dengan bait2 atas.
maybe sebab muncul nama einstein?

hehe. pendapat amatur sahaja. :D
peace.

H a r i z H said... @ May 1, 2009 at 7:33 PM

uqbah,

oh, dia ke? bukan engku? ko bila lagi? haha


joe,

yg mana?


muhamad ....(isi tempat kosong),

aku yakin ko siredi, kan? dan, biar ah aku nak bermadah sekali sekala. haha


HAQ

sila baca komen muhammad! it proves me well.=P tq siredi haha

H a r i z H said... @ May 1, 2009 at 7:37 PM

atiqah,

sebenarnya, tu lalang yg diorang bakar. sebab nak jaga pokok zaitun. oh, mesir pun boleh jalan eh? er, tapi, awek mesir lawa ke? haha

langit tu, rasanya, sebab lighting kot. detector camera dia detect certain reading of colour kat ariff and bunga tu, dan dia adalah jauh lebih gelap berbanding langit. so, aparture buka luas2, causing langit tu jd sangat cerah. belah kiri arip tu gelap langit, mgkin sebab shadow arip ataupun salah satu bahagian langit out of focus. mgkin yg gelap, mgkin yg cerah. but, i think gelap one.

dan, oh, sajak itu memang dibuat untuk bersifat sengal. hampir berjaya nampaknya. haha


(komen updated. 1st one silap. yg ni betul kot)

ayin jemin a.k.a ain said... @ May 5, 2009 at 5:40 PM

cantik gbungn warna merh bunga n lalang mati tu..

H a r i z H said... @ May 5, 2009 at 5:48 PM

tq :)

yg sebetulnya, lalang dibakar. x nak bagi persaingan kepada pokok zaitun.

aQila Aini said... @ May 5, 2009 at 7:17 PM

bunga merah ni nama dia apa?

sebab nampak unik.

>.<

dan dan dan, gambar terakhir, bunga tu sangat chantek. ;)

H a r i z H said... @ May 5, 2009 at 7:21 PM

seriusnya aku tak tau bunga apa nama bunga tu. segan la nak berkenalan dengan bunga hot camtu. malu malu kucing. hahaha.

tp, byk je yg tmbuh liar kat sini masa spring ni...

Husni Zm said... @ May 7, 2009 at 3:28 AM

wop jiwang juga ko ye. ekkekeke. jiwang2 photographer. ada ke term camtu adoi.

H a r i z H said... @ May 7, 2009 at 3:59 PM

jiwang2 photographer menjiwai seni gambar. lol.

err, senanye, bukan jiwang pun tu. tu sarcasm pada orang Arab sini suka minum pepsi n hisap rokok. haha.

Post a Comment