| 14 Respons Terbuka ]

Lama aku tak sapu sawang di blog ni. (ayat tak ada modal) Ini sikit panjang punya post. Kalau tak minat cerita 1, boleh ke cerita seterusnya dengan melihat pembahagian-pembahagian yang aku buat. Setel?

SDC13677
Miniaturk, Istanbul

*************

SDC13719
Miniaturk, Istanbul, Turkey.

Musim bunga sudah lama masuk. Bunga-bunga tepi-tepi jalan dan tengah padang di Jordan mekar dan banyak bersepah-sepah. Pokok-pokok yang sebelum ini kering kontang dek bergunting rambut (meluruhkan daun), kini tumbuh semula. Kalau rambut orang, sudah nombor 4. Bahkan, sekarang, pokok-pokok gandum ditepi jalan sepanjang perjalanan aku ke Universiti mula menguning sedikit di hujungnya. Penuh di sepanjang jalan panorama ini. Menghijau dengan sikit kuning di atasnya. Ah, lupa diberitahu, bunga-bunga liar yang memenuhi bumi pun telah dibuang. Orang dia anggap bunga-bunga liar itu macam orang Malaysia anggap semaklah, kot. Aku pun tak pasti. Tapi, sayang, aku tak ada masa nak berseni-seni menangkap gambar. Nak tangkap gambar dalam kawasan universiti aku, boleh saja, tapi, seganlah wei.


Spring in Jordan
Lebih kuranglah, tapi, bukan gambar aku, pinjam sekejap saja. Terima kasih Shamel Jenakat.

"Bangang hapa Malizi tu tangkap gambar semak-semak tu?", versi Arab sikah assolehah.

Tapi, tak apa, aku bagi link ini, untuk kau orang tengok, macam mana rupa persekitaran sini, lebih kurang. Klik. Ewah. Tapi, gambar yang ada tu, awal-awal musim bunga, kau tengok rumput-rumput tu masih pendek lagi. Aku suspek, sekarang, sudah tinggi peha.

Oh, lagi satu kelebihan rumput panjang di Jordan, kau orang rasa nikmat tak nampak sampah penuh di ruang kosong dek tertutup oleh rumput. Senior aku kata, kalau masa salji pun, macam itu juga (tahun ni, tak turun salji di Irbid). Alhamdulillah. Sejuk perut aku tak nampak sampah.

************
SDC13723
Miniature Lapangan Terbang Attarturk terkutuk, Miniaturk, Istanbul

Seingat aku, aku tak pernah cerita apa yang berlaku dalam hidup aku di sini, selain dari kisah aku jalan sana, jalan sini. Baik, buat kali pertamanya, aku bagitahu kau orang, minggu lepas, budak-budak sini, perlu melalui satu makhluk bernama Maarad Thaqafi (Pameran Kebudayaan). Ini macam International Week lah. Satu minggu dia bagi satu ruang khemah untuk mempamerkan negara masing-masing. Gambar aku bagi sehari dua lagi.

Pasti eksklusif pasal aku jarang letak gambar aku di blog ni. Ada sindrom "Mamaku *Naleng(rujuk appendiks)" (malu-malu kucing nak letak gambar sendiri), kot?

***********
SDC13714
Miniaturk, Istanbul

Ketiga, aku tahu, aku boleh dianggap Loser, sebab baru tahu benda ini. Barang baik punya. Macam nak mati aku tergelak. MBB. Tahu? Kalau sudah tahu, sila buat-buat tak tahu. Terima kasih. Lu orang tengoklah barang baik ini.

Awek-awek yang gila cerita Korea tu, jangan marah gua kalau tengok ni, kalau rasa kecewa, nangis sorang-sorang dalam bilik bawah bantal, sudah!





Appendix;

Naleng (kelantan) --> Satu emosi yang buat hormon kita tak menentu perembesannya, bikin heart kita berdegup kencang, adrenalin mengalir deras, tangan bergerak tak tentu, mulut terkumat-kamit.
Heart ---> Jantung dalam istilah PPSMI
Adrenalin---> Sori, gua tak dak kamus dewan nak bagitahu apa maksud dia. Spesis-spesis hormonlah ni. Adik beradik Testosterone dan Progestronelah, sayang.
Testosterone dan progestrone--> Adik beradik Adrenaline lain mak, lain bapak.
Terkumat-kamit--> Pergerakan mulut semacam membaca ayat-ayat cinta tanpa memakai gigi palsu ataupun seolah-olah sedang makan kapur sireh.

Alahai, naleng tu, nervous lah dalam bahasa penjajah!


Tamatlah post aku yang lagha pada hari ini. Terima kasih kerana masih bersama. Bai!




14 Respons Terbuka

emma songall said... @ April 28, 2009 at 10:32 PM

mana hidung Tamilku dan motor Game tue yang tak boleh blah tue.
hahahahaha!

nseb bek bkn big bang nyer vid.
klu tak....
=P

hudasaffry said... @ April 28, 2009 at 11:22 PM

MBB tuh penah tgk dalam kelas islamic studies aku, tgk mase last2 day belajar islamic studies, gelak x ingat dunia kot. haha

mynmeisazm :) said... @ April 28, 2009 at 11:57 PM

hahahahahahaha.
kelakar btol la vid first tu!

aQila Aini said... @ April 29, 2009 at 12:42 AM

haha~ MBB. faveret aku babak sedih tu.

aku tengok video korea tu masa cuti spm. dah lama. fes sekali tengok yang geli mat. haha! sengal~ kalau kau tengok yang 'telur2' tu pun kelakar gak. hihihihi~

erm, bila aku tengok miniaturk ni, aku teringat madurodam di amsterdam. miniatures jugak chantek~

kalau kau rajin, kau google je lah~ :D

p/s: cirit or die?

H a r i z H said... @ April 29, 2009 at 5:18 PM

emma,

Cara itu old gaban,
Nurul Iji gemuk, kagum!
haha

eh, maaf eh pasal lupa Award tu. Masa komen ni baru teringat.


huda,

Gelak tak ingat dunia? Wah, memang Gelak Sufi. Gelak menjauhkan keduniaan. Sapa cikgu Islamic Studies ko? Hebat! =p

H a r i z H said... @ April 29, 2009 at 5:21 PM

azam,

haha juga. search kat youtube lagi. banyak lagi yang syok2.


aQila,


Telur2 tu, x syok sangat. Geli mat best. Sedih? Singa....Ko nggak lucu eh? Lu miang ka...wakaka...

Oh, madurodam? Yang dalam buku Aku Anak Timur tu eh?



aQila&Huda,

korang memang degil! kan aku dah cakap, pura2 tak tahu lagi. Ini aku marah ni =p

aQila Aini said... @ April 30, 2009 at 12:01 AM

ouh. aku tak baca buku anak timur laaaa~

telur2 tak best sangat eh? hahah~ takpe. yang penting, i konow your mobile but i dont! [aku tak ingat sangat skrip dia] hahah~ sengal la babak sedih tu. hahah!

H a r i z H said... @ April 30, 2009 at 12:13 AM

aku tak payah pun sebenarnya. aku kena baca Anak Din Biola.

tapi, aku memang suka nak tau pasal negara luar dari kecik lagi. itu pasal la aku minta mak aku beli dulu2 buku tu.

Lemang Yem...Mace Kelate...

aQila Aini said... @ April 30, 2009 at 12:16 AM

heeee... ^.^ kalau kau ada rezeki, pergi holland, pergi lah ke madurodam. ;) aku tak tau la kau sempat tengok ke tak kat fs aku dulu, aku ada letak gak gambar kat madurudom tu.

H a r i z H said... @ April 30, 2009 at 12:21 AM

oh, cantik eh?
aku masuk tempat ni, bosan gila oh. dahlah sejuk nak mampus waktu tu. hidung aku rasa macam nak patah dan berdarah (bukan bdarah macam dalam anime jepun!). ko boleh baca kat travelog aku. masuk sini pun, pasal budak Turkey tu bawa.

aktiviti yang aku buat, letak kad suruh audio dia bunyi, dengar 2 3 ayat pasal penerangan dia dari berpuluh2 ayat, blah. bosan.

aQila Aini said... @ April 30, 2009 at 12:25 AM

hahaha! bosan! heee.... aku rasa kat holland tu punya lagi chantek kot. sebab.. ahh.. memang chanteklah~

and and and, kalau musim bunga, lagi chantek sebab bunga2 tulip ada ouh. :P

H a r i z H said... @ April 30, 2009 at 12:28 AM

musim bunga memanglah best. cuaca paling selesa. panas tak, sejuk pun tak, bunga penuh disemua tempat. tapi, macam mana mau pergi maaa? kelas tak dak off. aiyaa.

bunga tulip, aku tau. dalam buku tu ada tulis. dia jual kat kedai sistematik gila, macam di hospital pula ambik2 nombor. betul ke?

aQila Aini said... @ April 30, 2009 at 12:30 AM

haha. tak tau ;) masa aku pergi tu, bukan musim bunga. so, takde bunga banyak sangat. takde la diorang jual.

dan, holland memang sistematik gila. jadi tak hairanlah kalau jual bunga pun bersistematik.

;)

H a r i z H said... @ April 30, 2009 at 12:49 AM

standard la tu. Mat salleh, depa memang sistematik. Arab ni je terabur gila bapak. Sistem gak, tapi sistempelik. =p

Post a Comment