| 16 Respons Terbuka ]

Hari ini aku cuba genre baru pula. Tak perlu letak-letak quotation yang aku baca. Otak sedang penat tengok movie. Best bangat. Memang aku sudah ketagih filem-filem yang ada unsur-unsur perdebatan ataupun sewaktu dengannya. V for Vendetta (baru tengok-segan gila), The Oxford Murderer, Conspirasy dan blablabla. Oh, Stephen Chow memang tetap di hati. Kau orang ada cadangan filem-filem genre sebegini yang mantap-mantap tak? Aku tengah cari ni.

Hanging Lamp

Historically....

Both pictures above setting in Dolmabahce Palace, Istanbul, Turkey. It is damnly big, and pretty great. The second picture is in the Hammam (Turkish Bath) room, or better said, Royal Hammam. From one side, you can see it as symbol of greatness of Uthmaniyyah Empire, but from the other side, it is a sign of a big waste of money by the Sultan, who built it.

Oh, actually there is one more picture, that left behind, where the ceiling is covered with pure gold. Perhaps, some other time, I will put it somewhere, to show it to you.

Hundred years ago, it was exclusively for the Sultan, and the workers inside there, but, now, it is for you, too, to see, and to seek.

It was history...


Dolah pelajar cemerlang

Dolah lagi...

His name is Abdullah bin Mohammad.

That was when we were on our airplane transit before we landed here, in Jordan to struggle with our new world, as a tertiary education student.

Location: Dubai Airport, Dubai, UAE

And, I'm more than pretty sure that, you Dolah, will be more than proud to see those pictures. =p

smiling is a good exercise

A signboard had been doodled. Such a beautiful vandalisme. Haha.

Location: Ohrid City Center Car Park, Ohrid, Republic Macedonia

Info: Lake Ohrid, currently, is on the fifth ranking on the Nature 7 Wonders, in Lake Category. The oldest lake ever formed in Europe, located in west of FY Republic of Macedonia, bordering to Albania.

Aku letak gambaq ataih ni pasai aku tilik-tilik, muka dia lebih kurang dengan Dolah ja. Haha.

****
Kejap, aku tak tahan. Persetankan ayat aku di atas aku tak nak letak quote. Nak juga, sebab tiba-tiba aku teringat Kungfu Panda, yang bapa dia kata "There's no secret is actually the secret", bikin dia terus berlari kembali berjuang menentang sang algojo, hasil kesedaran dia, skrol suci itu memang tak ada apa-apa, tapi, itulah rahsia kehebatannya.

Damn! Aku tak tahu macam mana nak terangkan. Aku harap kau orang faham.

Eh, kau orang tengok tak Kungfu Panda?

16 Respons Terbuka

hudasaffry said... @ April 14, 2009 at 11:39 AM

aku terkejut..
bukak2 blog ko nmpk muke dollah
fuhhh, kawan lame aku dlu tuh..haha

cato;patchi said... @ April 14, 2009 at 12:31 PM

aha kungfu panda bes

aQila Aini said... @ April 14, 2009 at 12:40 PM
This comment has been removed by the author.
aQila Aini said... @ April 14, 2009 at 12:42 PM

haha. aku suka pos kali ni. simple yet nice ;)

eh, kung fu panda? aku tengok dua kali. haha.

yang pasal masa kerajaan uthmaniyah tu pun sama. masa aku pergi, aku fikir2, ni memang lambang keagungan diorang, tapi, macam membazir n rakyat merana. uhhh.. >.< pembaziran! >.< heh.

dan, "Yesterday Is History, Tomorrow Is a Mystery, but Today Is a Gift. That Is Why It Is Called the Present".

heeee =)

H a r i z H said... @ April 14, 2009 at 10:04 PM
This comment has been removed by the author.
H a r i z H said... @ April 14, 2009 at 10:07 PM
This comment has been removed by the author.
H a r i z H said... @ April 14, 2009 at 10:08 PM

>>Huda

Aku pun terkejut gak bukak2 blog aku nampak muka Dolah. Gaya bukan main. Tengok la kameraman. =p

>>Cato

X layak aku dipanggil Hariz Hazwan kalau tengok cerita x best.

>>aQila

aku sekarang ni nak try cari post mana ko x gtau ko suka. Kantoi post aku suh budak p baca Interview MARA n Petronas. Bdak JPA memang discriminate bdak MARA n Petronas macam aku eh? =p

Erm, kalau ikut sbnarnya pun, mmg orang Turki mana ada yg suka raja yg bina Dolmabahce Palace tu. Sultan Abd Aziz x silap aku. Dia teruk, suka membazir. Ko dah p kan?

Part paling best bagi aku, bila dia tengok suma atuk dia burung, tapi dia beruang. Haha.





Alamak, korang xde ke movie2 cadangan untuk aku tonton? Cerita2 konspirasi ke, puzzling movie ke?

Ibnurashidi said... @ April 15, 2009 at 4:04 AM

Salam...

saya dengan rasminya ingin menjemput tuan rumah dan sesiapa saja ke blog saya yg baru..

http://www.faridrashidi.com

aQila Aini said... @ April 15, 2009 at 10:41 AM

haha. tak guna. mana ada aku discriminate. >.<

aku suka semua pos kau yang related dengan aku. heh. >.<

kalau aku tak komen tu, maknanya aku malas lah tu dan tak berminat nak baca berulang kali. haha! =)

hudasaffry said... @ April 15, 2009 at 11:54 AM

haha, muke die dah ade gaye pemimpin, ko bile lagi hariz..hehe
weyh hariz, da tgk the kite runner?
kalo da tgk xpe arr. tp kalo belom, pergi gtk sekarang jugak!! seyes best. aku da khatam da pon novel die. :) quote yg paling best dalam citer tuh "for u, a thousands times over" menarikkan?

p/s: minggu depan aku nak p bookfair... aku nak beli buku RAM yg baru..hehehe

Diloz said... @ April 17, 2009 at 6:39 PM

angle kau mantap ah.
balancing pun cun.
teruja aku.
beli dslr cepat!

Hariz Hazwan yg malas login said... @ April 17, 2009 at 7:40 PM

Ibn RashidiInsyaAllah. Terima kasih.

aQilani pakai prinsip tak cerewet la konon ni ye?

HudaDon't judge a book by it's cover. don't judge a man by his looks. Don't judge Hariz by his handsome face. Hahaha. =p

DilozHehe. Tq, tapi jgn teruja tengok aku dah la. Pelik tu. =p

-syaima~ said... @ April 18, 2009 at 8:37 PM

x tgk!
sekian...

Anak Pendang Sekeluarga said... @ April 19, 2009 at 9:39 AM

"Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

Anonymous said... @ April 19, 2009 at 5:14 PM

aku rasa ko kne bce watchmen dowh. Komik die. kool habes. aku bce 200 pages in less than 24 hrs. bangang x? haha.

ni quote die:
rorschach:The accumulated filth of all their sex and murder will foam up about their waists and all the whores and politicians will look up and shout "Save us!"...

...and I'll look down and whisper "No."

H a r i z H said... @ April 26, 2009 at 2:42 PM

>>syaimaa', haa, p tengok

>>anak pendang, iAllah

>>ammar, fuh, lg bangang kalau esoknya ko ade exam.

Post a Comment